11.2.2009

Viinin valtakunta osa 1 eli elamaa Mendozassa

Eilen bussissa istuessa tulin ajatelleeksi, etta onneksi maailmassa on sentaan yksi asia, joka toimii samalla tavalla joka puolella maailmaa: liikennevalot. Kaikkeen muuhun ihmiset tuntuvat olevan eri puolilla maailmaa kehitelleet eri jarjestelmat. Eri maissa ajatetaan eri puolilla teita, kaytetaan eri valuuttaa, kielta ja syodaan paivallista aivan eri aikaan. Lisaksi kaytossa on myos erilaisia kirjainmerkkeja, ajanlaskutapoja ja sahkojannitteita. Liikennevalot ovat periaatteessa joka puolella kuitenkin samanlaiset: kolme valoa, joista ylin on punainen, keskimmainen oranssi ja alin vihrea. Vai onko? Vaihteleeko valojen jarjestyskin eri paikoissa? En tieda.

Mendoza sijaitsee Andien juurella Argentiinan puolella. 1800-luvulla maanjaristys tuhosi koko kaupungin ja uutta kaupunkia rakennettaessa pidettiin viisaana rakentaa kadut niin leveiksi, ettei tuli paase niiden yli leviamaan. Samalla kaupunkiin tehtiin paljon aukeita alueita evakuointipisteiksi ja taloista rakennettiin matalia. Maanjaristyksilta suojautumisen lisaksi tasta oli se etu, etta kaupunki nayttaa hyvin miellyttavalta ja leveilla jalkakaytavilla on mukava kavella. Arkkitehtuuri sopii myos miellyttavien talojen rakentamiseen ja meidankin hostellimme on vain kaksikerroksinen rakennus, jossa on iso olohuone ja takapiha, josta loytyy myos uima-allas. Kaikista hostelleista, joissa olen ollut tama muistuttaa ehka eniten palatsia. Meilla on nyt nelja paivaa aikaa nauttia ylellisesta elamasta ennen siirtymista Chilen kurjuuteen (Chile taisi viimeksi olla 37. kehittynein maa maailmassa, joten oikeasti mistaan kurjuudesta voinee tuskin puhua).

Bussit Argentiinassa ovat todella luksusta ja eilisessa bussissa oli todella runsas iltapalatarjoilu, joka sisalsi mm. paneroitua pihvia, muusia ja monenlaista leipaa. Harmi vaan, etta ruoka ei ollut erityisen maistuvaa ja pihvin leikkaaminen kertakayttoveitsella oli lahes mahdotonta. Taman lisaksi bussissa suoritettiin bingo-arvonta ja saimme siina samalla hyvaa espanjankielen harjoitusta numeroiden osalta. Kun Suomessa bingosta voittaa kahvipaketin, taalla palkintona oli tietysti viinipullo.

Hammentavaa tassa kaupungissa on se, etta kellot taalla nayttavat tuntia vahemman kuin Rosariossa. Missaan matkaoppaassa ei kuitenkaan mainita mitaan siita, etta Argentiinassa olisi useampia aikavyohykkeita. Pakko se on kuitenkin uskoa. Aamun vietimme suureen yli 400 ha:n puistoon (tai osaan siita) tutustumalla. Puisto naytti olevan lenkkeilijoiden ja pyorailijoiden suosiossa ja naimmepa yhden kulkukoirankin selvasti olevan lenkilla.

Suomalaisia tuntuu olevan joka paikassa, silla tassakin hostellissa on kaksi muuta suomalaista. Saattaa ehka tosin johtua siita, etta Mendoza on kuuluisa viineistaan ja suomalaisethan eivat tunnetusti sylje lasiin. Viela loppuun havainto Argentiinasta: vaikka kaikki vierailemamme kaupungit ovatkin tahan mennessa taysin turvallisilta vaikuttaneet, kayttavat poliisit taallakin jatkuvasti luotiliiveja. Joku syy siihen varmaan taytyy olla...

2 kommenttia:

O-matic kirjoitti...

Vai että viinipullobingoa. Meille kans semmonen tänne! Kuullostaa aika hienolta paikalta tuo Mendoza.
Oot muuten tosiaan tainnut löytää sen ainoan asian mikä yhdistää koko maailman liikennettä. Vain punaisesta vihreään vaihtumisessa ja päinvastoin on eroja maittain ja joissakin maissa on käytössä aika laskuri kuvaamaan aikaa, jota pitää odottaa, kunnes valot vaihtuvat :D Joku voisi koittaa etsiä jostakin maan, jossa myös tämä on nurinpäin..
Hauskaa reissua Chileen!

Anonyymi kirjoitti...

Joo Kyllähän nuo liikennevalot on samanlaisia maailmassa tosiaan kuten Mikakin sanoi eroina on vain se valoyhdistelmien määrä eli 3 ja 4 vaihtoehtoiset. (siinä jossa on neljä on keltaisella, punaiselle päin vaihtuessaan punainen ja keltainen valo päällä samaan aikaan). Varmasti nuo bussien suuri luksus tuntuu kivalta Intian bussien jälkeen :D Pihvitkin jo vain alkanut kyllästyttämään :) Hienoa ettei mitään isompaa vastoinkäymistä ole tapahtunut, nauttikaahan siellä !