23.2.2010

Vastoinkaymisia ja villia hevosia

Tama paiva olisi voinut alkaa paremmissakin merkeissa. Eilen illalla kavimme tarkastamassa netista lentomme tiedot ja saimme yllatykseksemme huomata Lufthansan menneen lakkoon. Joulukuussa arvoimme pitkaan varaammeko lennot kyseiselta yhtiolta vai Vietnam Airwaysilta. Paadyimme saksalaisiin, koska ajattelimme niiden olevan luotettavampia. Lisaksi lento oli parikymppia halvempi. Eilen illalla oli sellainen fiilis, etta nyt tuli kylla saastettya vaarassa paikassa. Huomasimme asian niin myohaan, etta Lufthansan toimipiste Vietnamissa oli mennyt jo kiinni. Ei auttanut muu kuin kayda lievittamassa ahdistusta parilla oluella ja toivoa, etta tanaan kaikki jarjestyy. Lentomme piti lahtea vasta 21.15 ja ajattelimme nukkua pitkaan, etta paasemme hyvin levanneina Bangkokiin.

Suunnitelmat menivat kuitenkin siina mielessa uusiksi, etta kello soi jo 6.30 ja lahdimme seitseman aikoihin kavelemaan kohti Lufthansan toimipistetta (jollainen sentaan Ho Chi Minhista loytyi) kohti. Matkaa oli pari kilometria ja kun paasimme paikalle 7.30 huomasimme ettei toimipiste auennutkaan viela silloin vaan vasta tunnin paasta. Paatimme lahtea juomaan aamukahvit ja syomaan hieman aamupalaa laheiseen kahvilaan. Koitimme tilata kaikenlaista perinteiselta aamupalalta vaikuttavaa ruokalistalta, kuten munakasta ja voileipia, mutta loppujen lopuksi ainoa ruoka mita paikassa oli tarjolla oli lihakeitto. Lahtihan nalka toki sillakin. 8.30 toimistokin oli jo auki ja saimme kuulla, etta Lufthansa oli ostanut vuoron joltain toiselta yhtiolta ja lento lahtee samaan aikaan. Eilen illalla tuntui todella hyvalta asialta se, etta olimme tarkistaneet netista lahteeko lento ajallaan, mutta talla hetkella olisi oikeastaan ollut parempi jos emme olisi asiaa tarkistaneet. Olisimme saastyneet stressamiselta.

Eilen illalla kavimme katsomassa paikallista "vesinukketeatteria". En oikein tieda miten tapahtumaa kuvaisin, mutta isossa vesialtaassa oli sameaa vetta ja vedesta nousi sitten erilaisia nukkeja, jotka tekivat kaikennakoista. Taustalla soi ilmeisesti perinteinen vietnamilainen musiikki ja vuorosanat laulettiin. Mitaan emme sanoista tietenkaan ymmartaneet, mutta ihan mielenkiintoinen esitys joka tapauksessa oli. Hieman epaselvaksi jai milla mekanismilla nuket liikkuivat. Valista naytti silta, etta niita olisi ohjattu veden alta, mutta melko pitkaan siina olisi henkea kylla joutunut pidattaa.

Vietnamin erikoisuuksista on mainittava viela juoma nimelta Bird's Nest. Nimensa mukaisesti se on ilmeisesti oikeastikin tehty linnunpesasta. Aivan tarkkaa valmistusprosessia en tunne, mutta tolkissa on linnunpesa raaka-aineena mainittu. Maku oli yllattavankin hyva, mutta tolkissa olevat klimpit ja tieto siita mita ne todennakoisesti ovat estivat minua juomasta kyseista ainetta kovinkaan paljoa. Toinen juomaerikoisuus taalla ja Kambotzassa on kaarme- ja skorpioniviina. Viinapulloon on sullottu jompi kumpi tai molemmat elukat ja paalle on sitten kaadettu paikallista riisipontikkaa. Maku on aivan kauhea. Mutta pitihan sitakin kokeilla. Aamulla kahvilassa Juhani luki myos mielenkiintoisen jutun siita, miten shakin pelaajatkin saavat taalla olla varuillaan millaiseen paikkaan eksyvat: shakki on taalla todella suosittua ja shakkikahviloita on runsaasti. Osa on kuitenkin keksinyt tavallisen shakin lisaksi toisenkin vetonaulan. Hamyisissa nurkkauksissa vahapukeiset naiset tarjoutuvat "kesyttamaan villin hevosen" tai muuta vastaavaa. Maksua vastaan toki.

Tama reissu on tahan mennessa opettanut sen, ettei mihinkaan voi enaa naina paivina luottaa. Jopa shakki saadaan yhdistettya prostituutioon ja Finnair ylibookkaa lentokoneitaan ja saksalaiset lakkoilevat. Vietnamilaisille varkaille kelpaavat lahinna sandaalit. Onneksi kaikesta tasta huolimatta matka voinee illalla jatkua suunnitellusti.

Ei kommentteja: