23.3.2009

Cusco

Machu Picchu taitaa olla sama Perulle, mita Taj Mahal Intialle: molemmat vetavat puoleensa hirvittavan maaran turisteja ja molemmilla paikalliset osaavat myos rahastaa. Hinnat taalla ovat osittain jopa jarkyttavan korkeat: enaa ei voi kavella sisaan mihin tahansa ravintolaan, silla keskusaukion eli Plaza de Armasin ymparilla sijaitsevissa ravintoloissa hintataso on ilmeisesti lahes sama kuin Suomessa. Myos junalippu Machu Picchulle on hinnoissaan: kallein vaihtoehto kustantaa jarkyttavat 588 dollaria!!! Me selvisimme noin 60 eurolla, koska lahdemme reitin puolivalista Ollantaytambosta, jonne olisi tarkoitus huomenna matkustaa erilaisilla paikallisbusseilla. Ollantaytambo sijaitsee inkojen pyhassa laaksossa ja sinne paastakseen taytyy ostaa paasylippu nimelta boleto turistico. Tama lippu kustantaa perati 30 euroa ja sisaltaa sisaanpaasyn muutamaan pieneen museoon Cuscossa, seka muutaman ympariston rauniokohteeseen. Seka junalippujen, etta boleto turisticon hinnat ovat moninkertaistuneet muutamassa vuodessa. Lisaksi meidan pitaa ostaa viela paasylippu Machu Picchulle, jolla lienee hintaa noin 25 e.

Cusco on taynna turisteja ja joka paikassa nakyy myos vartioita ja poliiseja, jotka huolehtivat talle kaupungille elintarkeiden matkailijoiden turvallisuudesta. Kaupunki on rakennettu muinaisen inkakaupungin paalle ja monen rakennuksen seinassa on edelleen nakyvissa inkojen taidokkaasti loveamia kivia. Kaupungissa on myos monta hienon nakoista kirkkoa, joihin kaikkiin pitaa tietysti maksaa paasymaksu jos haluaa ihailla niita sisalta. Yhdessa on kuitekin ilmeisesti sen verran erikoinen alttaritaulu, etta sita taytyy kayda katsomassa: viimeisella ehtoollisella tarjoillaan marsua!

Kavimme tanaan hankkimassa myos lentoliput Limasta Buenos Airesiin. Hieman rasittavaa oli se, etta vaikka ollaan Perussa lento olisi ollut halvempi maksaa dollareilla kuin Perun omalla rahayksikolla nuevo soleilla. Mutta mistapa me olisimme dollareita nyt taikoneet, joten havisimme lennon ostossa noin 20 euroa. Tanaan eivat automaatit edes hyvaksyneet Visa Electronia ja Visan alhaisen nostorajani (joka on yksi reissun turvajarjestelyista) vuoksi en olisi pystynyt dollareita mistaan riittavasti edes nostamaan. Nyt meilla on kuitenkin lento 5.4. ja ehdimme pari paivaa viela kerailla puuttuvia tuliaisia/matkamuistoja Buenos Airesista. Limaan meilla on jaane kuin yksi paiva aikaa tutustua, mutta kuulemamme mukaan se ei mikaan hirvittavan tarkea nahtavyys olekaan.

Kavimme tanaan katsomassa myos inkarauniot noin 2 km kavelymatkan (tai oikeammin kipuamisen) paassa keskustasta. Paikan nimi oli Sacsaywaman ja lausuttuna se kuulosti ihan "sexy womanilta". Aikoinaan Cusco on ilmeisesti ollut puuman muotoon rakennettu ja Sacsaywaman toimi puuman paana. Linnoituksen siksakia tekevat muurit toimivat seka puuman hampaina, etta tehokkaana puolustuslinjana, joka pakotti hyokkaajan paljastamaan sivustansa puolustajalle. Espanjalaisten konkistadorien valloitettua Cuscon uudeksi nukkehallitsijaksi nimitettiin Manco Inca, joka kuitenkin paatti kapinoida. Manco Inca joukkoineen valtasi heikosti vartioidun Sacsaywamanin, joka sijaitsee strategisesti ajatelleen erinomaisessa paikassa Cuscon ylapuolella. Seuranneessa verisessa taistelussa espanjalaiset onnistuivat lopulta juuri ja juuri voittamaan Manco Incan joukot ja taistelun jalkeen alueelle jai tuhansien inkojen ruumiit, joita Andien korppikotkat sitten saapuivat syomaan. Taman vuoksi Cuscon vaakunassa on edelleenkin 8 korppikotkan kuva.

Ollantaytamobossa inkat sen sijaan saavuttivat yhden harvoista voitoistaan espanjalaisista ja tata linnoitusta tai oikeammin sen raunioita aiomme lahtea huomenna katsomaan. Sen jalkeen yovymme ensin Ollantaytambon kylassa ja sen jalkeen viela Aguas Calientesissa, jota myos Machu Picchun kylaksi kutsutaan. Machu Picchun aiomme kayda katsomassa aikaisin aamulla auringon noustessa valttaaksemme suurimman osan muista turisteista.

Ei kommentteja: