13.3.2009

Todos vuelos cancellado

Kaikki lennot peruttu. Tanaan ei siis ole asiaa La Paziin vaan joudumme viettaa Rurrenabaquessa ainakin viela yhden yon. Koko viime yon satoi ja lentokentalle on mahdoton laskeutua. Toivottavasti huomenna olosuhteet ovat hieman paremmat tai muuten joudumme harkita 12 tunnin puuduttavaa jeeppikyytia La Paziin. Onneksi meilla on runsaasti aikaa, mutta siita huolimatta viivytys on harmittava. Rurre on melko pieni kyla ja taalla ei baarien ja nettikahviloiden lisaksi ole juurikaan tekemista. Kaikki aktiviteetitkin kestavat vahintaan kaksi paivaa, joten joudumme nyt hikoilla kuumuudessa ja toivoa, ettei ensi yona sada.

Kirjoitetaanpa nyt vaikka pari sanaa bolivialaisesta ruuasta. Altiplanolla, ylangolla noin 3000-4000 m korkeudessa merenpinnasta suurin osa ruuasta koostui ranskalaisista seka joko porsaan tai laaman lihasta. Joskus mukana oli myos jotain kastiketta, mutta en voi sanoa ruuan olleen mitenkaan erityisen herkullista. Laama maistui mielestani hieman samalta kuin lammas ja liha oli melko sitkeaa. La Pazissa ja Sucressa sen sijaan oli runsaasti erilaisia ravintoloita ja halutessaan mahansa saattoi tayttaa myos italialaisessa ja meksikoilaisella ruualla. La Pazista loysimme myos hyvan kiinalaisen ja intialaisen ravintolan. Viidakko retkellamme ruoka oli huomattavasti parempaa kuin suola-aavikolla. Viidakossa tarjolla oli monenlaisia hedelmia ja riisia seka spagettia lihan kanssa. Suola-aavikolla jotkut ruuat koostuivat vain riisista tai makaronista ja tonnikalasta. Toki viidakko ymparistonakin on niin paljon rehevampi, etta erilaisia ruokavaihtoehtoja on runsaasti. Aamupalaksi taalla saa yleensa vaaleaa leipaa ja hilloa seka margariinia. Alan olla jo todella kyllastynyt paikallisiin aamupalavaihtoehtoihin ja vaihtelua kaivattaisiin kipeasti. Nykyisessa majapaikassamme kahvi tulee melko erikoissa muodossa: poytaan tuodaan muki, jossa on kuumaa vetta seka kaksi pienta kannua, jossa toisessa on vahva kahvilios ja toisessa maito. Nama kaksi pienta kupillista sekoitetaan sitten suurempaan ja saadaan valmis kahvi.

Juomapuolesta viela muutama sananen. Coca colaa taalla saa joka paikasta ja lisaksi tarjolla on paikallista kokiksen vastinetta. Lisaksi paikallisia virvoitusjuomia saa ainakin papaijan, mandariinin ja greipin makuisina. Alkoholijuomista olut on tavallisin. Yleisimmat merkit ovat Paceña, Huari seka Potosina. Olut on Etela-Amerikalle tyypillista hyvin vaaleaa lageria ja taalla alempana se ei onneksi kuohu niin jarkyttavasti kuin korkeammalla vuoristossa. Muina juomina mainittakoon cuba libre, jota saa toki joka puolelta maapalloa. Brasilian laiheisyyden huomaa taalla siina, etta Caipirinhat ja Caipiroskat ovat melko yleisia drinkkeja (kyseessa on siis joko vodkaa tai jotain brasilialaista viinaa sisaltava drinkki, jossa on lisaksi hieman limea ja jaamurskaa). Sikareita taalta ei ikava kylla tunnu saavan mistaan.

Ei kommentteja: