16.3.2009

La Paz, vihdoinkin

Saavuimme La Paziin eilen. Saa Rurrenabaquessa pysyi poutaisena ja me kaytimme ensin useamman tunnin nettia kayttaen. Sen jalkeen menimme syomaan tarkoituksena kuluttaa jaljella oleva aika rauhalliseen ruokailuun. Kesken kaiken lentoyhtion tati juoksee kuitenkin sisaan ja kertoo lennon lahtevan 45 min aikaisemmin kuin meille oli ilmoitettu. Bolivian aika tuntuu siis venyvan kumpaankin suuntaan. Yleensa 5 minuuttia on vahintaan 20 ja 20 minuuttia ainakin tunti. Eipa siina sitten muuta kun kovalla kiireella maksamaan lasku ja sen jalkeen ulos, jossa lentoyhtion tati on hankkinut meille "taksit" eli kaksi moottoripyorakuskia. Moottoripyoramatka lentokentalle oli melko epamukava kokemus, silla kuskit ajoivat tajuttoman lujaa surkeaa tieta pitkin ja mitaan kyparaa ei tietenkaan ollut tarjolla. Ehdimme kuitenkin lennolle.

Lentomatka sujui nopeasti, mutta kyyti oli loppumatkasta melko pomppuista ja yksi kyydissa ollut israelilainen tytto tuntui olevan lahes paniikissa ja toinen ilmeisesti bolivialainen nainen oksensi. Paasimme kuitenkin turvallisesti La Pazin kentalle, jossa ilma olikin mukavan viilea. Vuoristotautikaan ei meita yllattanyt, joten kaikki meni oikein hyvin. Illalla nautiskelimme hostellin grillibileissa hieman pihvia ja menimme aikaisin nukkumaan.

Tanaan kavimme tutustumassa koka-museoon, joka oli hyvin mielenkiintoinen paikka. Kokalehtia taalla on tosiaan pureskeltua jo noin 5000 vuotta ja vasta kun kokaiinista tuli ongelma lansimaissa piti kokaviljelmia alkaa havittaa Andeilta. Lisaksi meille selvisi, etta USA:ssa Coca Cola Companylla on edelleenkin erityislupa kasvattaa kokapensaita ja Coca Colassa on edelleenkin raaka-aineena koka-lehtia. Kyseessa vaan on lajike, joka sisaltaa lahinna vain kofeiinia ja vain hyvin vahan kokaiinia (yhtio itse vaittaa kyllakin ettei valmis tuote sisalla sita ollenkaan, mutta en ymmarra miten sita kaikkea saisi pois). 1900-luvun alkuun saakka Coca Colassa sen sijaan oli runsaasti kokaiinia ja sen piristava vaikutus johtui enemman kokaiinista kuin kofeiinista.

Huomenna meilla on tarkoitus lahtea kohti Titicaca-jarvea ja suunnata sielta Peruun.

Ei kommentteja: