7.3.2009

La Paz, Bolivia

Matka maailman korkeimmalla sijaitsevaan paakaupunkiin oli yllattavan rasittava. Bussi palasi ensin Potosiin, jossa edessa olevaan penkkiin istuutui ranskalaismies, joka jaksoi koko yon yrittaa saataa penkkiaan ilmeisesti toivoen saavansa sen vielakin alemmas. Ongelma oli siina, etta penkissa ei ollut liikaa tilaa ja jalkani ottivat jatkuvasti kiinni edessaolevaan mahdollisimman alhaalla olevaan penkkiin ja joka kerta kun mies alkoi rynkyttaa penkkiaan polviini sattui ja herasin unestani. Edes suomenkieliset voimasanat eivat saaneet tata herrasmiesta luopumaan toivottomasta missiostaan. Onneksi sain kuitenkin muutaman tunnin nukuttua ennen saapumistamme sumuiseen La Paziin.

Kaupunki sijaitsee noin 3600 m korkeudella merenpinnasta vuorten valissa. Kirkkaalla saalla horisontissa nakyy myos lumihuippuisia vuoria. Lampotila kohoaa taalla paivasaikaan ehka noin +20 asteeseen, mutta oisin on huomattavasti kylmempaa. Ensimmaisessa majapaikassamme ei pahemmin ollut lammitysta ja yolla sai palella. Ensimmaisen yon vietimme Sagarnaga-nimesella kadulla, joka taitaa olla kaupungin turistikeskittyma. Kadun varrella on lukemattomia matkamuistomyymaloita, joissa myydaan varikkaita laukkuja, seinavaatteita, villapaitoja, housuja ja kaikenlaista pikkurihkamaa. Lisaksi kadun varrella on runsaasti ravintoloita ja kahviloita. Loppumaton taksien ja minibussien virta valuu alas jyrkkaa katua ja minibusseissa kuuluttajat huutelevat jatkuvasti seuraavien pysakkien nimia ja hintoja. Kommandopipoiset (en ole viela saanut selville syyta tahan) kenkien kiillottavat tarjoutuvat kiillottamaan jopa sandaaleitani ja varikkaisiin vaatteisiin ja hattuihin pukeutuneet intiaaninaiset myyvat pienissa kojuissa karkkia, tupakkaa ja virvokkeita.

Lahistolla sijaitsee myos Mercado de Hechiceria eli noitatori, jossa myydaan mm. kuivattuja laamansikioita, joita bolivialaiset hautaavat uuden asunnon portaiden alle hyvan onnen toivossa. Lisaksi myynnissa on aita maata kuvaavia patsaita, erilaisia onnea tuovia amuletteja, koka-lehtia, koka-karkkeja, suisukkeita ja erilaisia luontaistuotteita. Ikava kylla torilla kuvaamiseen suhtaudutaan kuulemma hyvin negatiivisesti, joten kuvia sielta ei ole odotettavissa.

Eilen kavimme tutustumassa pikaisesti myos paikalliseen yoelamaan. Illan aloitimme chefessa eli kiinalaisessa ravintolassa, jonka alakerrassa olisi ilmeisesti ollut myos disco. Kiinalaista ruokaa tuntuu saavan aivan joka puolelta maapalloa ja taytyy sanoa, etta nuudelit maistuivat pikasta aikaa todella hyvilta. Matka jatkui Oliver´s Pubiin, joka lienee lahimpana englantilaista pubia, mita tasta maasta voi loytaa. Kohtasimme pubissa kolme brittia, joista pari naytti olevan liikenteessa muunkin kuin alkoholin voimalla. Emme kauaa porukan seurassa kuitenkaan viihtyneet vaan vaihdoimme paikkaa. Mielenkiintoista on, etta aina kun olen matkustanut miesporukalla kaikki yrittavat myyda meille huumeita, mutta kun matkassa on naispuolisen henkilon kanssa ei kukaan yrita myyda mitaan laitonta. Ja toiston vuoksi mainittakoon viela, etta kokalehdet eivat taalla ole laittomia vaan niiden pureskelulla on monisatavuotiset perinteet. Kokaiini sen sijaan on laitonta ja sen hallussapidosta tai kaytosta voi saada pitkan vankeustuomion. Kuten useimmat reissaajat, mekin olemme kokeilleet pureskella lehtia, silla niilla on myos lieva vuoristotaudin oireita, kuten paansarkya lievittava ominaisuus. Vaikutus vastanneet kahvia muuten, mutta kokalehdet vahentavat myos ruokahalua ja niita pureskellessa suussa tuntuu pieni puutumisen tunne. Kokaiiniin emme aio koskea.

Tanaan aiomme jatkaa tutustumistamme paikalliseen yoelamaan ja vaihdoimme rauhallisen hostalimme meluisampaan ja halvempaan hostelliin, jossa pitaisi olla mahdollisuus myos tavata muita reissaajia. Maanantaina suunnitelmissa on lentaa paikkaan nimelta Rurrenabaque, jossa aiomme tehda 3 paivan safarin "wet-pampalla" eli ilmeisesti jonkinlaisella viidakon ja savannin sekoituksella. Matkatoimiston mukaan meilla on 70% mahdollisuus nahda anakonda ja sitakin suurempi mahdollisuus nahda muista eksoottisia elaimia kuten vaaleanpunaisia delfiineja (jotka kuvissa nayttavat kylla ihan jonkin muun varisilta) ja erilaisia apinoita.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

"...eksoottisia elaimia kuten vaaleanpunaisia delfiineja"

Luin tuon kahteen kertaan että "vaaleanpunaisia elefantteja" ja aloin vakavasti epäillä että jotain kokalehtiä vahvempaa olisi matkalla nautittu :D:D

-mervi

Aleksi kirjoitti...

Heh! Saa nyt nahda miten niiden delfiinien kanssa kay... Vahan nayttaa pahalta taman lahdon kanssa.

Anonyymi kirjoitti...

no selkeästi pääsitte lähtemään kun päivityksiä ei ole kuulunut _b

kysymys kuuluukin, pääsettekö POIS sieltä viidakosta? :D

-mervi