30.3.2009

Vetta ja sahkoa, vihdoinkin. Nazca, Peru.

Korkeanpaikan leirimme on ohi ja saavuimme tanaan 15 tunnin uuvuttavan bussimatkan jalkeen pieneen aavikkokaupunkiin nimelta Nasza. Kaupunki on kuuluisa keskelle aavikkoa tehdyista linjoistaan, joista osa on suoria viivoja ja osa muodostaa kuvioita, kuten apinan, "astronautin" (tai pollopaisen papin, kuten sen voi myos tulkita) ja hamahakin. Kukaan ei tarkalleen ottaen tieda kuka kuviot on rakentanut ja miksi. Erikoista on, etta kuviot voi nahda vain ilmasta, mutta kuvioiden rakentamisen aikoihin ihminen ei viela tiettavasti osannut lentaa. Huomenna me aiomme kayda katsomassa kuviot lintuperspektiivista pienkoneen ikkunasta.

Tanaan Naszassa koettiin sahkokatko ja sahkot olivat poikki jo klo 8 aamulla kun saavuimme kaupunkiin. Noin 8 tuntia myohemmin ne saatiin takaisin ja paasin vihdoinkin suihkuun. Myos Cuscossa oli ongelmia veden kanssa ja en paassyt siellakaan suihkuun eilen. Perussa sahko- ja vesikatkokset kestavat nakojaan tuntikausi kerrallaan. Lisaksi maa vaikuttaa myos hieman Boliviaa vaarallisemmalta. Varkauden uhreiksi emme ole edelleenkaan onneksi joutuneet (kop kop), mutta bussimatkaa ennen matkustajien laukut tarkastettiin ja lisaksi taalla maassa on tapana kuvata kaikki bussimatkustajat ennen matkaa videokameralla. Teiden varsilla on poliisien tarkastuspisteita ja passia/henkilollisyystodistusta joutuu nayttaa vahan valia. Cuscossa hostelli, jossa olimme viimeisen yon sijaitsi hieman ydinkeskustan ulkopuolella ja sen edessa oli aseistettu turvamies 24 h. Baarista takaisin tullessa taksikuski yritti kusettaa vaihtorahan kanssa, mutta onneksi Heli oli tarkkana (olisimme tosin havinneet 3 solia eli alle yhden euron).

Bussimatkalla minua vaivasi matkapahoinvointi, joka oli varmaankin sekoitus mutkaisia teita ja toyssyja seka hieman krapulaista oloa, joka oli seurausta kierroksesta Cuscon yoelamassa. Perulaiset yokerhot olivat aika lailla vastaavia paikkoja kuin bolivialaiset ja niihin ei enaa tarvitse menna talla reissulla. Muuten bussi, jolla taitoimme Cusco-Nazca-valin oli melko luksusta ja penkit sai taas kunnolla alas. Helin edessa istunut israelilainen tytto ei tosin ymmartanyt, etta penkin voisi nostaa aamupalan tarjoilun ajaksi ylos, jotta takana oleva mahtuisi paremmin syomaan.

Cuscossa tuli parin viime paivan aikana lahinna katseltua museoita, joihin paasi boleto turisticolla. Suurin osa museoista oli hyvin pienia ja niissa oli vain pari nayttelyhuonetta. Osassa oli myos naytilla jotain kopioita ruukuista ja en ymmarra mita jarkea on laittaa kopiota esille kun alkuperaisiakin on melko runsaasti olemassa. Lisaksi kavimme ostamassa matkamuistoja ja tuliaisia ja rinkka on tassa vaiheessa aivan taynna. Onneksi seka TACAlla, etta British Airwaysilla saa olla kaksi 20 kg:n laukkua ruumaan menevissa matkatavaroissa. Loysin lisaksi seka koka-olutta (jonka nimi oli muuten Apu) seka koka-toffeeta. Harmi, ettei noita kokatuotteita saa tuoda lainkaan EU:n alueelle tai edes Argentiinaan, silla melko janna maku niissa on. Mitaan muita vaikutuksia en niilla ole havainnut olevan.

Nasza on muuten melko pieni ja ainakin sunnuntaina sahkokatkon aikaan taalla oli todella tylsaa. Perulaiset ovat sen verran katolisia, etta monet paikat sulkevat ovensa sunnuntaiksi. Onneksi huomenna alkaa taas viikko ja meilla on aktiviteettia. Tiistaina suuntaamme kohti rannikkoa ja Piscoa, jossa on tarkoitus viettaa pari yota. Sen jalkeen vuorossa on matkan toiseksi viimeinen kohde eli Lima.

2 kommenttia:

A-P kirjoitti...

En tietenkään tiedä, mutta aikanaan sain sen käsityksen, että Cuscon maakunta on jotenkin taloudellisesti itsenäinen ja sinne on mm. vientirajoituksia paikallisilla käsitöillä. Sen vuoksi maakunnan rajalla tarkastetaan bussit.

Tosin kuulostaa tilanne muutoinkin muuttuneen. En tullut kuvatuksi ennen bussimatkaa eikä aseistettuja vartioita näkynyt. Ja noita matkustajatarkastuksiakin siis vain Cuscoon mennessä.

Aleksi kirjoitti...

En usko, etta meidan tapauksessa kyseessa oli mikaan tullitarkastus, silla vain matkustajien kasimatkatavarat tarkastettiin bussin lahtiessa. Passit tai henkilollisyyskortit tarkastettiin kesken matkaa ja ilmeisesti poliisilla on useampiakin tarkastuspisteita eri reittien varrella. Tuo kayttamamme reitti on muuten kuulemma ollut turvallinen vasta 90-luvun lopusta saakka. Sita ennen sissit pitivat aluetta hallussa. Ja joka kerta kun olemme turistibussilla taalla maassa menneet meidat on videokuvattu ennen matkaa.

Muutenkin kylla ihme maa kun taalla liikkuu jopa vaarennettyja kolikoita. Taisin tanaan sellaiseen tormata, mutta en suostunut ottamaan sita vastaan ja myyja vaihtoi sen heti toiseen. Limassa ja Cuscossa on nykyisin kuulemma aiempaa selvasti enemman poliiseita ja vartioita ja ne ovat siksi nykyaan aiempaa turvallisempia. Ainakin Cuscossa turvamiehia tosiaan oli todella paljon.