27.3.2009

Perun omalaatuisuuksia

Nyt olemme jo turvallisesti takaisin Cuscossa tutussa hostellissa. Ajattelin tassa aikani kuluksi listata muutaman perulaisen outouden.

1. Inka Cola: keltaista melko makeaa limsaa, joka ei juurikaan muistuta muita cola-juomia maultaan. Kuten melkein kaikki muutkin juomat Inka Colakin on Coca Cola Companyn omistuksessa.

2. Hora Peruana eli aikakasitys. Tasmallisyys ei ole etela-amerikkalaisten hyve ja kiskojen korjausta odotellessa tuli todettua, etta yksi Perun tunti vastaa neljaa Suomen tuntia. Boliviassa tunti tarkoitti yleensa noin 2-3 Suomen tuntia.

3. Paikannimet: Tanaan tuli todettua, etta Cuscostakin loytaa Plaza Kusipata. Muitakin patoja taalla on runsaasti. Tunari-niminen kyla loytyy myos. Hostel My Friend heratti myos hilpeytta.

4. Junaliikenne. Peru Rail on paitsi epaluotettava, myos kallis. Lisaksi Cuscon lahistolla olevalle vuorella paasemiseksi on kehitetty melko omalaatuinen ratkaisu: juna ajelee edestakaisin siksaksia niin, etta joka kerralla otetaan hieman lisaa korkeutta. Tuskatuttavan hidasta, mutta pommin nukkuneet matkustajat saavat junan helposti kiinni taksilla.

5. Ruokalajit: eksoottisimpana mainittakoon marsu. Alpakkaa ja laamaa on myos saatavilla ja lisaksi tarjolla on myos raakaa kalaa. Tata annosta kutsutaan Cheviceksi. Tasta herkusta on myos olemassa ns. erotico-versio, joka sisaltaa kaikenlaisia ayriaisia kalan lisukkeena.

6. Vessat: (Kuten kehittyvissa maissa yleensakaan myoskaan) perulaiset viemarit eivat sieda vessapaperia vaan se pitaa heittaa vessassa olevaan roska-astiaan. Saattaa kuulostaa hiukan epahygieniselta, mutta putkien tukkiminenkaan ei ole kovinkaan hyva vaihtoehto. Vessapaperia taalla sentaan on tapana kayttaa toisin kuin esim. Intiassa.

7. Ravintoloiden sisaanheittajat seka tarjoukset Aguas Calientesissa. Koska nyt ei ole sesonki on ravintoloilla kova kilapailu asiakkaista. Ruokaa luvataan halvalla, mutta laatu ei aina ole kovin korkea. Eilen syomassamme pizzassa ei paljoa taytetta ollut ja pohja oli myos todella ohut. Ruokailun jalkeen pizzerian sisaanheittaja yritti hetken saada minua uudestaan syomaan, kunnes tajusi, etta olin juuri ruokaillut kyseisessa paikassa. Drinkkitarjouksetkin Aguas Calientesissa olivat houkuttelevia: 4 drinkkia yhden hinnalla tai 5 olutta 20 solilla (eli n. 5 eurolla).

Ei kommentteja: